Per això, ell i l'ADUAB:
dimecres, 23 de desembre del 2009
Bones festes!
Per això, ell i l'ADUAB:
dijous, 17 de desembre del 2009
Contents amb la Xerrada per la Igualtat
Dones, "anormals", homosexuals, discapacitats…
Ahir, 16 de desembre, a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, els col•lectius ADUAB (Associació de persones amb necessitats especials de la UAB) i EPA (Estudiants per una Política Activa), van oferir una xerrada sobre la igualtat. A l´acte hi van participar Carme Riu, presidenta de l’associació ‘Dones No Estàndards’, Francesc Serra, coordinador de la nova ‘Comissió d´Igualtat’ i Laura Duarte, representant de ‘l´Observatori per la Igualtat’.
La nostra societat i el concepte de normalitat
Carme Riu presideix una organització amb veu a les NNUU, Dones No Estàndards. Aquesta denominació els hi permet posicionar-se en un nivell necessari per tal que el seu discurs no es perdi en divagacions: allò no estàndard no conté necessàriament res pitjor, dolent o que hagi de ser canviat segons la norma establerta. Diferent seria parlar d´elles com a disminuïdes, deficients, o anormals, sense parar esment en les especificitats de cada cas, sense aclarir la seva tecno-dependència, relegant-les al calaix de sastre que tant de mal els hi fa. Simplificar només pot portar a l´abús i a la falta de respecte. La Carme ens va il·lustrar amb casos on, en nom de la ciència i de determinats ideals, es cometen veritables excessos que volen encabir-nos dins de paràmetres d´allò més estrets.
Ampliació de la Comissió per la Igualtat
Per la seva banda, Francesc Serra Massansalvador va parlar com a coordinador de la nova Comissió d’Igualtat (institució embrionària que es constituirà oficialment la setmana vinent) i a títol propi. La Comissió va néixer per protegir els principis d´equitat i igualtat de gènere i recentment ha ampliat el seu camp d´acció als col·lectius homosexuals i de persones amb necessitats especials. Francesc va exposar una sèrie de tendències que haurien d´agafar forma dins de la institució que coordinarà. Una d´elles és que a la Comissió hi hagi representants de l´equip de govern, a més del professorat, estudiants i membres del PAS que hi formen part. També va parlar de donar cabuda a estudis tant de gènere com d’homosexualitat i transsexualitat. En definitiva, la seva voluntat aniria encaminada a fer de la Comissió un àmbit de debat sobre marcs i límits entorn de la protecció de minories, així com fer-lo exercir de comité consultiu, una mena de pont entre els òrgans representatius i la societat de la Facultat de Sociologia.
Sexisme a la UAB
La sociòloga Laura Duarte, en representació de l´Observatori per la Igualtat, va dibuixar un esbós de la situació privilegiada dels homes dins de la UAB. La posició de desavantatge de les dones a les càtedres o a les instàncies de poder universitari, palesa la necessitat del pla d´acció de l´Observatori per a promoure la igualtat entre els sexes, que va ser renovat al 2008. També va parlar de les carreres més masculinitzades, com ara les enginyeries; i les més feminitzades, com educació social, magisteri infantil o pedagogia. Per altra banda, també ens va mostrar el percentatge totalment desigual entre els homes que ocupen càrrecs a l’equip de govern, que representen la majoria; i les dones, que estan al voltant d’un 23%. En canvi, en el cas del Personal d’Administració i Serveis (PAS) hi trobem un equilibri, tot i que hi abunda la figura femenina.
La xerrada va posar sobre la taula la determinació i constància de les associacions per a garantir el compliment efectiu dels drets de les persones, sigui quin sigui el seu context o essència. El que queda clar, per sobre de tot, és que resta molt per fer i que cada aportació és molt valuosa en la consecució d´uns objectius primordials per mantenir l´equilibri social.
dissabte, 12 de desembre del 2009
Xerrada per la igualtat
A més, parlarà Francesc Serra Massansalvador com a coordinador de la nova Comissió d'Igualtat de la mateixa facultat i un representant de l'Observatori per la Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Mitjançant aquest acte, pretenem tractar d'una forma transversal el tema de les discriminacions (que poden anar des de gènere o orientació sexual, passant per discapacitats, ètnia, ideologia, fins a condició econòmica o inclús edat) amb l''objectiu de conscienciar la comunitat universitària i la societat en general envers la igualtat dels individus, malgrat les característiques pròpies de cadascú.
A més, amb aquests tres ponents pretenem captar la visió de la desigualtat a les facultats, a la UAB en el seu conjunt i al món en general.
Per altra banda, també s'aprofitarà l'ocasió per signar un conveni de col·laboració entre l'ADUAB i l'EPA, posant de manifest el nostre objectiu compartit d'assolir una universitat més justa i igualitària.
La primera d'aquestes te com a àmbit d'actuació principal aquest campus i preten per una banda visibilitzar els col·lectius d'estudiants amb discapacitat així com també, per altra banda, vol conscienciar als estudiants i a la societat en general de les nostres necessitats.
És una associació oberta a la participació de tothom, estudiants o no amb discapacitat o no. Per qualsevol cosa ens podeu trobar al despatx 123 de l'Edifici d'Estudiants.
EPA, al seu torn, és una organització política progressista que té el seu àmbit d'actuació a la Facultat de CCPP i Sociologia. Es reuneix en assemblea oberta cada dimecres a les 12 hores.
Esperem que la xerrada sigui del vostre interès i us convidem a tots i totes a assistir-hi, aquest dimecres a les 12 a l'aula 2 de CCPP i Sociologia.
divendres, 4 de desembre del 2009
Satisfets amb la jornada del 3 de desembre
Desprès d'haver analitzat el transcurs de les activitats realitzades en motiu del dia 3 de desembre a
Tal vegada podríem dir que el nombre de participants en les activitats ha estat inferior al que s’esperava però, tenint en compte que s'havia convocat una vaga, entenem que l'afluència d'estudiants al Campus de Bellaterra ha estat inferior a la d'un dia lectiu normal. A més, l'amenaça meteorològica de pluja no era tampoc un factor que anés a favor nostre.
Cal dir també que certs problemes logístics que hem tingut amb la xocolatada han retardat tota la organització i el muntatge de l'stand.
Per altra banda, hauríem de fer autocrítica i plantejar-nos fórmules per que s'hagués apropat més gent a la paradeta. En aquest sentit, una pancarta informativa no hagués estat malament. Al mateix temps, tal vegada s'hauria d'haver emfatitzat el caràcter gratuït de la xocolatada així com de l'aperitiu.
Amb tot això, i tot i no donar-se grans aglomeracions, no s'ha de menysprear el nombre total de persones que s'han apropat al llarg de tota la jornada.
Sigui com sigui, des de l'associació considerem que l'important, més que les dades quantitatives, son les dades qualitatives. Així, ens mostrem satisfets en línies generals amb l'activitat d'avui ja que les persones que s'han apropat a la paradeta han participat activament en les diverses activitats (tant en el circuit de bastó com el de cadira de rodes, així com també en l'escriptura en Braille i altres materials de que disposàvem). Dit d'una altra manera, creiem que l'activitat realitzada ha estat útil per visibilitzar-nos com a col·lectiu així com també per mostrar, a la gent que s'ha interessat, diverses eines de les persones amb necessitats especials.
ADUAB
Campus de Bellaterra, 4 de desembre del 2009
dimarts, 1 de desembre del 2009
Comunicat de l'ADUAB davant el 3 de desembre
Comunicat de l'ADUAB davant el 3 de desembre, Dia Internacional de les persones amb discapacitat
L'ADUAB és una associació de persones amb necessitats especials que té com a àmbit d'acció el campus de Bellaterra de la UAB. Si bé és cert que la majoria dels nostres membres som estudiants amb algun tipus de necessitat especial, els estatuts de l'associació aposten per la participació activa d'estudiants sense cap mena de discapacitat com així també per qualsevol altre membre de la comunitat universitària o qualsevol individu en general en igualtat de condicions. És per això que us convidam a tots a venir a conèixer-nos i a participar de les nostres trobades i activitats.
La nostra associació, en relació al dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, fa les següents consideracions:
- Cada dia son més les persones amb necessitats especials que entren a formar part de la comunitat universitària, essent això un gran assoliment en matèria d'igualtat d'oportunitats. Però, aquest augment de la formació no es tradueix freqüentment en un lloc de treball de qualitat, en coherència amb el nivell de coneixements assolits.
- Reconeixem que la Universitat Autònoma de Barcelona treballa des de fa temps, principalment a través del PIUNE, en l'adaptació de la nostra universitat als requeriments dels estudiants amb discapacitat en distints aspectes de la vida universitària per possibilitar la igualtat de facte entre tots i totes les estudiants. Així, podem dir que la majoria dels membres amb requeriments especials de l'associació som usuàris del servei abans citat
- D'aquesta manera, creient que és un fet objectiu, reconeixem satisfets que la nostra universitat es troba entre les més accesibles del nostre entorn. Al mateix temps, rebem amb satisfacció altres iniciatives que s'estan duent a terme en l'àmbit de la igualtat a la nostra universitat com la Comissió impulsada pel deganat de la Facultat de CCPP i Sociologia.
- Malgrat tot, des de l'ADUAB pensem que encara son molts els obstacles que els distints estudiants ens trobem dia rere dia al nostre campus o en l'accès a aquest. Per aquest motiu, des de la nostra associació seguim treballant per reivindicar les necessitats dels nostres col·lectius i miram de lluitar per aconseguir, entre tots i totes, una universitat per a tothom. En aquesta línia, des de l'ADUAB treballem conjuntament amb altres col·lectius del campus (com l'EPA) per tal, des de la transversalitat, d'aconseguir el nostre objetiu d'universitat per a tothom.
- Amb tot, el nostre principal objectiu és, per una banda, donar visibilitat als nostres col·lectius i, al mateix temps, contribuir a sensibilitzar a la comunitat universitària i a la societat en el seu conjunt de les nostres necessitats i també de les nostres capacitats.
Potser podriem concloure dient que la nostra associació seguirà treballant, humilment, per aconseguir una universitat més sensibilitzada i accesible. Per això, l'ADUAB, aprofitant el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, organitza diversos actes a la Plaça Cívica, esperant la vostra activa participació.
ADUAB
Campus de Bellaterra, 1 de desembre del 2009
3 de desembre: Dia Internacional de la Discapacitat a la UAB
Amb motiu del dia internacional de la discapacitat, l'ADUAB organitza una sèrie d'activitats lúdiques de sensibilització i conscienciació envers les persones amb necessitats especials. La idea és que, a través del joc i el canvi de rols, totohom qui participi es posi en la pell d'una persona amb discapacitat durant una estona. El programa d'activitats és el següent:
11:00: Xocolatada popular
12:00: Inici del circuit amb bastó i el circuit amb cadira de rodes, amb un aperitiu per tot aquell que participi.
Durant tota l'estona hi haurà música i diversos materials informatius i d'interès a la paradeta que muntarem a la Plaça Cívica. A més, tot aquell qui vulgui podrà tenir el seu nom escrit en Braille.
Us hi esperem a totes i tots!