REGLAMENT D'IGUALTAT D'OPORTUNITATS PER A PERSONES AMB NECESSITATS ESPECIALS
CAPITOL I. DISPOSICIONS GENERALS
Article 1
1. La Universitat Autònoma de Barcelona i el seu personal es comprometen a fomentar la plena integració i la completa equiparació dels estudiants, personal docent i personal d'administració i serveis, sigui quin sigui el seu règim de contractació, i de la resta de persones que estiguin vinculades a la UAB, que tinguin algun tipus de necessitat especial.
2. Als efectes d'aquest reglament s'entén per persona amb necessitat especial tota persona amb disminució física, motriu, sensorial, malaltia crònica o psíquica.
Article 2
La UAB donarà en tot moment un tracte digne i respectuòs a les persones amb necessitats especials, fomentant aquest comportament entre tota la comunitat universitària.
Article 3
La UAB assolirà l'equiparació dels seus estudiants amb mesures acadèmiques, humanes i logístiques, per tal d'aconseguir el respecte escrupolós del principi d'igualtatd' oportunitats.
Article 4
1. L'objectiu d'aconseguir l'efectiu compliment del principi d'igualtat s'estén a tot el conjunt de la Universitat, no sols en els seus centres docents, sino en totes les altres instal.lacions pròpies, adscrites o vinculades a la UAB.
2. Per a aconseguir aquest principi d'igualtat cada centre o instal.lació adoptarà mesures de discriminació positives que tinguin en compte les diverses disminucions.
Article 5
L' àmbit d'aquest reglament comprèn el conjunt de membres de la comunitat universitària: estudiants, personal docent i personal d'administració i serveis sigui quin sigui el seu règim de contractació, i la resta de persones que estiguin vinculades a la UAB, amb alguna necessitat especial.
Article 6
1. L'aplicació dels preceptes d'aquest reglament es concreta en:
a) El període previ de d'ingrés a la UAB, per als estudiants immersos en qualsevol tipus de prova d'accès a la Universitat; durant el període que els alumnes estiguin a la Universitat cursant els seus estudis; i posteriorment a la finalització dels estudis, en tots els tràmits i actuacions que impliquin algun tipus de relació amb la UAB.
b) Durant els processos de selecció de personal, ja siguin membres del PAS, professorat o becaris, i durant el temps que aquests estiguin realitzant la seva prestació dels serveis o activitat dins de la UAB.
2. La Borsa de Treball de la UAB assessorarà i donarà suport en el camp laboral als recents llicenciats o diplomats amb necessitats especials, mitjançant jornades informatives sobre la inserció laboral, borses de treball, o altres actuacions similars.
CAPITOL II. INFORMACIÓ
Article 7
1. La UAB garanteix el dret a la informació de l'estudiant amb necessitats especials.
2. Amb aquesta finalitat, el personal de consergeria i de secretaria de cada centre, els subministrarà la informació que aparegui als plafons relativa a assumptes acadèmics i extraacadèmics de la manera més adient en funció de la necessitat especial que requereixi la persona concreta i comptant amb el suport de l'organ competent de la UAB encarregat d'aquest afer.
Article 8
Els programes de les assignatures o continguts curriculars, així com els diversos materials que es lliurin als estudiants per al seguiment de les classes s'adaptaran a les diverses necessitats especials.
CAPITOL III. ACCESSIBILITAT I ADAPTACIÓ
Article 9
La UAB, en compliment de la Llei 20/1991, de 25 de Novembre, de promoció d'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, garantirà el fàcil accès a totes les instal.lacions pròpies o adscrites a la Universitat o sotmeses a concessió, ja siguin acadèmiques o no.
Article 10
1. Amb caràcter general la Universitat vetllarà i gestionarà els tràmits necessaris perquè totes les instal.lacions que pertanyin a la UAB, ja siguin pròpies, adscrites o sotmeses a concessió, estiguin lliures de barreres arquitectòniques.
2. Anualment la UAB emetrà un informe de barreres arquitectòniques on es reculli, detalladament, un estudi del campus en general i dels diferents edificis en particular, i on s'hi proposi una solució que s'haurà de tramitar amb la màxima urgència.
Article 11
1. La UAB garantirà l'accès efectiu al campus a travès dels diversos mitjans de transport.
2. La UAB vetllarà perquè les estacions ferroviaries estiguin completament adaptades a fi que les persones amb necessitats especials puguin accedir a tots els centres, des de qualsevol de les andanes i perquè els trens tinguin places reservades i adaptades.
3. Els autobusos de la UAB i els dels seus concessionaris hauran de tenir com a mínim una plaça destinada i adaptada a les persones amb necessitats especials.
4. La UAB articularà un servei de transport adaptat i/o acompanyant mentre que les mesures que es descriuen als punts anteriors d'aquest article no es portin a terme.
Article 12
1. La UAB crearà una Comissió d'Arquitectura que estarà composta pel vicerector de Campus i de Qualitat Ambiental, o persona en qui delegui, el cap de l' Àrea d'Arquitectura i d'Urbanisme, un representant del col.lectiu de persones amb necessitats especials i un representant dels programes d'integració de les persones amb necessitats especials de la Universitat.
2. Aquesta comissió serà responsable d'avaluar l'accessibilitat dels diferents edificis existents a la Universitat i dels que es projectin.
Article 13
1. A cada edifici es reservaran les places suficients d'aparcament per a membres de la comunitat universitària amb necessitats especials, que hauran d'acreditar el vehicle amb la certificació que els lliurarà la institució competent.
2. Així mateix, existirà un control per a garantir la reserva efectiva d'aquestes places d' aparcament.
Article 14
1. Els serveis de restauració de la UAB estaran adaptats per acollir persones amb necessitats especials i de manera que els permetin poder accedir al restaurant.
2. A més, aquests mateixos serveis de restauració presentaran els aliments a l'abast de tothom i oferir un especial tracte aquelles persones amb algun tipus de necessitat especial.
Article 15
1. La Universitat vetllarà perquè Vila Universitária destini un nombre d'habitatges adaptats a les persones amb necessitats especials, prèvia sol.licitud de la persona interessada.
2. Aquests habitatges hauran d'estar plenament adaptats tant pel que fa a serveis interiors com a accessos, en un termini màxim de 2 mesos a partir de la sol.licitud.
3. La UAB prestarà assistència a les persones amb necessitats especials que ho sol.licitin i la societat concessionària de l'explotació dels habitatges haurà de situar 1'ajudant, objector o voluntari al mateix habitatge.
Article 16.
1. La Universitat realitzarà les gestions necessàries per adaptar al sistema Braille, en suport sonor o informàtic, totes les comunicacions que realitzi, així com tota aquella informació que s'ofereix als alumnes, sempre que ho sol.liciti la persona interessada.
2. La informacio a què es refereix aquest article inclou:
a) Informacio acadèmica.
b) Senyalització d'aules, despatxos, etc., així com la realització de mapes ampliats o en relleu dels diversos edificis que configuren la UAB.
c) Activitats extraacadèmiques d'interès per a la comunitat universitària.
Article 17
1. La UAB vetllarà perquè siguin ofertes sempre el 3% de les places de la plantilla i el mateix percentatge de les places d'estudiants a persones amb necessitats especials atenent a les proves de selecció que determini la normativa vigent. El 3% de places ofertes per la Universitat, tant en l' àmbit acadèmic com en el laboral correspondran a persones amb necessitats especials d'acord amb la normativa vigent, sempre que superin les PAAU o les proves de selecció de personal.
2. El 3% de places reservades s'oferirà aquelles persones que tinguin un grau de disminució igual o superior al 33% o el percentatge vigent acordat per la Generalitat de Catalunya.
3. Per als estudiants amb necessitats especials, la reserva de places ser... efectiva tant en la matriculació de Juny com en la de Setembre.
4. Les empreses concessionàries de la UAB, així mateix, hauran de complir l'obligació de reservar places a treballadors amb necessitats especials i, en aquest sentit, els plecs de condicions dels contractes hauran de contemplar aquest requisit.
Article 18
1. La matriculació dels estudiants amb necessitats especials es realitzarà amb el suport del personal d'administració i serveis de la Universitat.
2. Cada centre disposarà. d'impresos de matrícula adaptats a les diverses necessitats especials.
Article 19
1. Els centres en que hi hagi estudiants amb necessitats especials designaran un professor tutor per aquests estudiants que tindrà les funcions seguents:
a) Orientar l'estudiant amb necessitats especials a l'hora de matricular-se i escollir els diversos itineraris. Previament a la matriculació caldrà fer una valoració de la càrrega docent segons la seva necessitat especial.
b) Èsser 1'interlocutor entre l'estudiant i els professors implicats en possibles modificacions de dates d'examens o pràctiques acadèmiques.
c) Fer el seguiment, assessorament i actualització de la part del programa docent que, per raó d'hospitalització, malaltia o visites mèdiques periòdiques, l'estudiant amb necessitats especials no hagi pogut assistir a les classes.
d) Mantenir un règim de tutories personalitzades i suficients per tal de valorar l'evolució acadèmica de l'estudiant amb necessitats especials.
e) Realitzar un informe anual sobre possibles incidències o actuacions que s'hagin produit durant el curs. Aquest informe anirà adreçat al deganat o direcció de centre i al Rectorat.
f) Participar en les reunions que convoqui anualment el Rectorat amb tots els tutors dels diversos centres per posar en comú les diferents experiències i metodologia de treball.
2. Per tal que el tutor dels estudiants amb necessitats especials pugui desenvolupar totes les funcions enumerades anteriorment, comptarà, sempre que aquest ho demani, amb el suport dels serveis del centre.
1. Atesa la finalitat de respectar al màxim l'autonomia personal de l'estudiant, que ‚ és l'objectiu que es persegueix amb aquest reglament, les funcions del tutor abans esmentades es duran a terme sempre que 1'estudiant amb neeessitats especials no digui el contrari o bé‚ s'observi que l'estudiant amb necessitats, especials no té interés en l'ajuda prestada pel tutor.
Article 20
Per tal que l'estudiant amb necessitats especials de nou ingrès a la UAB conegui la figura del tutor abans de matricular-s'hi, es farà arribar a tot estudiant amb necessitats especials inscrit a la UAB, un full informatiu o el material adient depenent de la seva necessitat especial, on s'expliqui què és i quines funcions te aquesta figura.
Article 21
La UAB, a travès del servei de voluntariat, haurà d'adoptar les mesures necessàries perquè els estudiants amb necessitats especials; que per raó d'aixó s'hagin d'hospitalitzar, puguin fer un seguiment efectiu de les classes de la seva carrera.
Article 22
El personal d'administració i serveis de les biblioteques de la UAB haurà de prestar assistència als estudiants amb necessitats especials, en la recerca i el prèstec de llibres i documents.
CAPITOL IV. ADAPTACIONS CURRICULARS
Article 23
l. Tot estudiant té dret a escollir els seus estudis. No es podrà vetar l'accés a uns estudis a cap estudiant amb necessitats educatives especials per les seves característiques físiques o sensorials.
2. La UAB vetllarà perquè els alumnes que per causa de les seves necessitats educatives especials així ho requereixin, tinguin dret a que se'ls adapti el plà d'estudis en funció de les seves possibilitats individuals, tenint dret a que se'ls canviï el contingut de les seves assignatures o que es canviï una assignatura per una altra per raó de les seves característiques, sempre i quan no es vulneri el plà d'estudis.
2. L'adaptació a que es refereix 1'apartat anterior es realitzarà de forma individualitzada.
Article 24
1. Els centres docents de la UAB vetllaran perquè els estudiants amb necessitats especials puguin tenir un seguiment correcte de les classes.
2. Quan les necessitats docents ho requereixin, els professors dels centres faran adaptacions de les classes teòriques, pràctiques i del material docent a fi de facilitar la correcta progressió dels estudiants amb necessitats especials.
Article 25
Per tal que el professor pugui dur a terme tot el que s'esmenta en l'article anterior, la UAB i en concret el tutor del centre s'encarregaran de formar i d'assessorar continuament el professorat sempre que aquest ho sol.liciti.
Article 26
1. Els tutors vetllaran perque es faciliti l'accès a les classes pràctiques als alumnes amb necessitats especials. En aquest sentit, per als estudiants que no puguin realitzar les pràctiques com la resta de companys; es buscarà un sistema alternatiu, en funció de les seves necessitats, per tal que puguin ser avaluats i no rebiin cap mena de tracte de favo respecte als seus companys.
2. L'adaptació de les classes pràctiques no ha d'implicar l'eliminació d'aquestes.
Article 27
Les exposicions en públic i altres proves que impliquin aptitud oral podran ser substituides per altres equivalents que respectin les capacitats dels alumnes, quan aquelles siguin difícils de realitzar per part dels estudiants amb necessitats especials.
CAPITOL V. AJUDES TECNIQUES
Article 28
1. La UAB haurà de disposar d'equip tècnic adient per a les persones amb necessitats especials i haurà de preveure una partida pressupostària a fi d'actualitzar i restaurar aquest material tècnic.
2. La UAB articularà l'aprenentatge del funcionament d'aquests aparells a les persones que ho precisin.
Article 29
Les persones amb alguna necessitat especial hauran de poder accedir a les noves tecnologies de la informació mitjançant els ordinadors de les biblioteques i sales d'informàtica. Per aquesta raó, la UAB disposarà d'ordinadors adaptats per a la fàcil accessibilitat de les persones amb necessitats especials.
CAPITOL VI. EXAMENS
Article 30
1. L'estudiant amb necessitats especials gaudeix del dret de realitzar els examens i altres proves qualificatòries atenent la seva situació de necessitats especials.
2. La forma o el mitjà de mostrar els coneixements de l'estudiant haurà de determinar-se en cada cas concret i podrà concretar-se en proves orals, escrites o mitjançant suport informàtic.
3. En cap cas el professor o vigilant de la prova podrà obviar aquest dret que omple de contingut el dret fonamental a l'educació.
Article 31
1. El tenps de realització de les proves podrà ampliar-se en el cas d'alumnes amb necessitats especials.
2. L'increment de temps del qual podran gaudir aquests alumnes es determinarà en funció de la necessitat especial de cada un d'ells i d'acord amb el que estableixi la normativa.
Article 32
Els òrgans competents de la UAB en materia acadèmica vetllaran perquè les normes de permanència dels estudiants que aprova el Consell Social prevegin un règim especial, pel que fa al nombre mínim dels crèdits de permanència, respecte a les persones amb algun tipus de necessitat especial que haguessin d'estar sotmeses, per qualsevol raó, a operacions o visites mèdiques periòdiques.
CAPITOL VII. SERVEIS
Article 33
La UAB fomentar.a els programes de suport i de voluntariat entre membres de la seva comunitat, per tal de que es garanteixi l'ajut necessari a les persones que tinguin necessitats especials.
Article 34
La UAB vetllarà perquè el servei de voluntariat a que es refereix l'article anterior rebi la formació necessària per a realitzar l'ajut esmentat.
Article 35
El Servei Assistencial de Salut haurà d'adaptar les instal.lacions i el personal per atendre les necessitats dels estudiants i personal amb necessitats especials i poder fer la revisió i atencions que precisin, gratuïtament sempre que sigui possible.
Article 36
La UAB fomentarà que els centres on sigui necessari es faci una tasca de tutoria complerta per aquells estudiants amb necessitats especials.
Article 37
La UAB establirà en els plecs de condicions dels contractes per a l'explotació dels serveis de fotocòpies que els preus de les ampliacions de les fotocòpies per aquells estudiants que tinguin necessitats especials de visió siguin equiparables als preus de les fotocòpies normals.
CAPITOL VIII. PROMOCIO DE LA INTEGRACIO LABORAL
Article 38
La UAB es comprometrà anualment a promocionar l'organització de jornades d'inserció laboral dirigides a la comunitat universitària amb necessitats especials i a organitzar jornades de concienciació dels empresaris per tal que contractin persones amb necessitats especials.
Article 39
La UAB es comprometrà a fer un seguiment, suport i assessorament de les persones amb necessitats especials un cop hagin acabat els seus estudis a la Universitat.
Disposició Addicional Primera
El compliment del que preveu l'article 9 d'aquest reglament haurà de quedar plenament garantit en un periode màxim de set anys.
Disposició Addicional Segona
El compliment del que preveu l'article 17 d'aquest reglament haurà de quedarplenament garantit en un periode màxim de cinc anys, tal com disposa la Llei de la funció pública dictada per la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, en els processos de selecció, tant de personal d'administració i serveis com de professorat, hi haurà una discriminació positiva fins el dia que s'hagi aconseguit el percentatge esmentat al punt 1 d'aquest article.
Bellaterra (Cerdanyola del Valles), Octubre de 1999