dilluns, 22 de desembre del 2008
dijous, 11 de desembre del 2008
Sorteig de premis
Ahir dimecres es va celebrar al despatx de l'ADUAB el sorteig, mitjançant un sistema de “bingo”, dels tres premis entre tots els i les participants, que s'hi van apuntar, de les nostres activitats del dimecres passat.
Per una banda, la caixa de bombons Ferrero ha recaigut en Sara Alfonso Arnau (número 6).
Per altra banda, la ampolla de vi Rioja ha estat per Verónica Vilà González (número 11)
I finalment, el barril de cervesa Heineken ha estat per a Federico Gaciegaro, o quelcom similar perquè la caligrafia dona a entendre que ja s'ha begut el barril de birra... (número 10)
Preguem als guanyadors que passin a recollir els seus respectius premis a la major brevetat possible (no els guardarem tota la vida...) al despatx de l'ADUAB (Edifici d'Estudiants, R/123) acordant abans una cita mitjançant correu electrònic.
Moltes felicitats als guanyadors, us esperem a tots i totes a la propera activitat!
dijous, 4 de desembre del 2008
Fotos de l'acte de dimecres
Dia Internacional de les persones amb discapacitat |
En els propers dies realitzarem el sorteig dels premis entre els participats a les activitats (entre els que s'hi van apuntar, s'entén) i com que el pressupost no ens arriba per contractar un notari, el senyor president (estudiant de Dret) farà els honors.
Per altra banda, també properament, està previst que alguna companya redacti les reflexions en relació a l'acte.
dimarts, 2 de desembre del 2008
Recordatori
El proper dimecres dia 3 de desembre, o sigui DEMÀ, amb motiu del dia Internacional de la Discapacitat, l'ADUAB (l'associació de discapacitats de la UAB) organitzarà una sèrie d'activitats per tal de conscienciar a la comunitat universitària respecte a certs aspectes relatius a la vida quotidiana de les persones amb necessitats especials i alhora passar una bona estona.
Les activitats programades per a l'ocasió es duran a terme entre les 13:00 i les 15:00 a la Plaça Cívica i consistiran basicament en:
Una cursa-circuit de bastó
Una cursa-circut de cadires de rodes
Un aperitiu
Pot esser divertit, així que ja ho sabeu, dimecres dia 3 a la Plaça Cívica. Us hi esperem!
PASSA-HO!
dilluns, 1 de desembre del 2008
Acte al Rectoral
Avui dia 1 de desembre de 2008 s’ha fet el primer acte a la UAB per celebrar el Día Internacional de la Discapacitat, tot i que el día oficial es el dia 3 de desembre.
Avui al Rectorat de la uab s’ha portat a terme una ponencia per part d’alguns especialistas que han volgut donar una visió global de la situació de la discapacitat als nostres dies. Aplicació de les tecnologies per l’accès a l’informació, la mobilitat de les persones amb discapacitat y a las millores estructurals que s’han fet al campus últimament. Son alguns dels temes més rellevants dels que s’han tractat.
Hi hem trobat mancances com per exemple en el sentit de que ha estat un acte molt tancat que li ha faltat una vidireccionalitat entre els ponents i el públic asistent ja que els espectadors han asistit de manera totalment pasiva als parlaments, alguns problemas tècnics a la transcripció subtitulada dels discursos per inexistencia dels recursos tecnologics i la no descripció tot i que fos de manera molt general de les fotografies per el sistema d’audiodescripció, tot i això creiem que hi ha voluntat de treballar amb compromís per part de la Universitat Autònoma de Barcelona i les entitats que hi han col·laborat per poder fer possible aquest acte.
Fer la vista enrrera pot ser bo per valorar la feina que es fa diariament ja que el que avui ens sembla un servei o un dret consolidat ahír no ho va estar però no ens podem encantar i hem de continuar avançant per buscar un món on les persones que presentin necesitats especials siguin acceptades i integrades a la societat amb total normalitat.
diumenge, 30 de novembre del 2008
Dia Internacional de les persones amb discapacitat
El proper dimecres dia 3 de desembre, amb motiu del dia Internacional de la Discapacitat, l'ADUAB (l'associació de discapacitats de la UAB) organitzarà una sèrie d'activitats per tal de conscienciar a la comunitat universitària respecte a certs aspectes de la vida quotidiana de les persones amb necessitats especials i alhora passar una bona estona.
Amb aquest acte es volen millorar els mecanismes d’interacció amb els nostres companys del campus tot donant informació sobre la discapacitat amb un aperitiu a les fosques perquè cadascú intenti menjar unes olives, una mica de fuet i tacs de formatge amb un escuradents, però amb l’obstacle de tenir els ulls tapats.
També, per als més agosarats, s'organitzarà una cursa-circuit amb bastons i una de similar amb cadires de rodes. Mitjançant l’intercanvi de rols dels participants, es vol fer difusió de les necessitats del nostre col·lectiu i transmetre als estudiants, personal docent i personal de serveis una resposta positiva per millorar el tracte que es dóna a les persones amb qualsevol tipus de discapacitat per què cada dia la vida pugui ser una mica mes fàcil eliminant les barreres socials que encara trobem avui.
L'acte tindrà lloc a la Plaça Cívica el dimecres dia 3 de desembre entre les 13 i les 15 hores. Tothom hi esta convidat, s'espera la vostra participació.
dijous, 27 de novembre del 2008
Jornada per a la integració laboral de les persones cegues
divendres, 7 de novembre del 2008
A la UB, eleccions accesibles
divendres, 31 d’octubre del 2008
Reglament d'igualtat d'oportunitats UAB
REGLAMENT D'IGUALTAT D'OPORTUNITATS PER A PERSONES AMB NECESSITATS ESPECIALS
CAPITOL I. DISPOSICIONS GENERALS
Article 1
1.
2. Als efectes d'aquest reglament s'entén per persona amb necessitat especial tota persona amb disminució física, motriu, sensorial, malaltia crònica o psíquica.
Article 2
Article 3
Article 4
1. L'objectiu d'aconseguir l'efectiu compliment del principi d'igualtat s'estén a tot el conjunt de
2. Per a aconseguir aquest principi d'igualtat cada centre o instal.lació adoptarà mesures de discriminació positives que tinguin en compte les diverses disminucions.
Article 5
L' àmbit d'aquest reglament comprèn el conjunt de membres de la comunitat universitària: estudiants, personal docent i personal d'administració i serveis sigui quin sigui el seu règim de contractació, i la resta de persones que estiguin vinculades a
Article 6
a) El període previ de d'ingrés a
b) Durant els processos de selecció de personal, ja siguin membres del PAS, professorat o becaris, i durant el temps que aquests estiguin realitzant la seva prestació dels serveis o activitat dins de
2.
CAPITOL II. INFORMACIÓ
Article 7
1.
2. Amb aquesta finalitat, el personal de consergeria i de secretaria de cada centre, els subministrarà la informació que aparegui als plafons relativa a assumptes acadèmics i extraacadèmics de la manera més adient en funció de la necessitat especial que requereixi la persona concreta i comptant amb el suport de l'organ competent de
Article 8
Els programes de les assignatures o continguts curriculars, així com els diversos materials que es lliurin als estudiants per al seguiment de les classes s'adaptaran a les diverses necessitats especials.
CAPITOL III. ACCESSIBILITAT I ADAPTACIÓ
Article 9
Article 10
1. Amb caràcter general
2. Anualment
Article 11
1.
2.
3. Els autobusos de
4.
Article 12
1.
2. Aquesta comissió serà responsable d'avaluar l'accessibilitat dels diferents edificis existents a
Article 13
2. Així mateix, existirà un control per a garantir la reserva efectiva d'aquestes places d' aparcament.
Article 14
1. Els serveis de restauració de
Article 15
1.
2. Aquests habitatges hauran d'estar plenament adaptats tant pel que fa a serveis interiors com a accessos, en un termini màxim de 2 mesos a partir de la sol.licitud.
3.
Article 16.
1.
2. La informacio a què es refereix aquest article inclou:
a) Informacio acadèmica.
b) Senyalització d'aules, despatxos, etc., així com la realització de mapes ampliats o en relleu dels diversos edificis que configuren
c) Activitats extraacadèmiques d'interès per a la comunitat universitària.
Article 17
1.
2. El 3% de places reservades s'oferirà aquelles persones que tinguin un grau de disminució igual o superior al 33% o el percentatge vigent acordat per
3. Per als estudiants amb necessitats especials, la reserva de places ser... efectiva tant en la matriculació de Juny com en la de Setembre.
4. Les empreses concessionàries de
Article 18
1. La matriculació dels estudiants amb necessitats especials es realitzarà amb el suport del personal d'administració i serveis de
2. Cada centre disposarà. d'impresos de matrícula adaptats a les diverses necessitats especials.
Article 19
1. Els centres en que hi hagi estudiants amb necessitats especials designaran un professor tutor per aquests estudiants que tindrà les funcions seguents:
a) Orientar l'estudiant amb necessitats especials a l'hora de matricular-se i escollir els diversos itineraris. Previament a la matriculació caldrà fer una valoració de la càrrega docent segons la seva necessitat especial.
b) Èsser 1'interlocutor entre l'estudiant i els professors implicats en possibles modificacions de dates d'examens o pràctiques acadèmiques.
c) Fer el seguiment, assessorament i actualització de la part del programa docent que, per raó d'hospitalització, malaltia o visites mèdiques periòdiques, l'estudiant amb necessitats especials no hagi pogut assistir a les classes.
d) Mantenir un règim de tutories personalitzades i suficients per tal de valorar l'evolució acadèmica de l'estudiant amb necessitats especials.
e) Realitzar un informe anual sobre possibles incidències o actuacions que s'hagin produit durant el curs. Aquest informe anirà adreçat al deganat o direcció de centre i al Rectorat.
f) Participar en les reunions que convoqui anualment el Rectorat amb tots els tutors dels diversos centres per posar en comú les diferents experiències i metodologia de treball.
2. Per tal que el tutor dels estudiants amb necessitats especials pugui desenvolupar totes les funcions enumerades anteriorment, comptarà, sempre que aquest ho demani, amb el suport dels serveis del centre.
1. Atesa la finalitat de respectar al màxim l'autonomia personal de l'estudiant, que ‚ és l'objectiu que es persegueix amb aquest reglament, les funcions del tutor abans esmentades es duran a terme sempre que 1'estudiant amb neeessitats especials no digui el contrari o bé‚ s'observi que l'estudiant amb necessitats, especials no té interés en l'ajuda prestada pel tutor.
Article 20
Per tal que l'estudiant amb necessitats especials de nou ingrès a
Article 21
Article 22
El personal d'administració i serveis de les biblioteques de
CAPITOL IV. ADAPTACIONS CURRICULARS
Article 23
l. Tot estudiant té dret a escollir els seus estudis. No es podrà vetar l'accés a uns estudis a cap estudiant amb necessitats educatives especials per les seves característiques físiques o sensorials.
2.
2. L'adaptació a que es refereix 1'apartat anterior es realitzarà de forma individualitzada.
Article 24
1. Els centres docents de
2. Quan les necessitats docents ho requereixin, els professors dels centres faran adaptacions de les classes teòriques, pràctiques i del material docent a fi de facilitar la correcta progressió dels estudiants amb necessitats especials.
Article 25
Per tal que el professor pugui dur a terme tot el que s'esmenta en l'article anterior,
Article 26
1. Els tutors vetllaran perque es faciliti l'accès a les classes pràctiques als alumnes amb necessitats especials. En aquest sentit, per als estudiants que no puguin realitzar les pràctiques com la resta de companys; es buscarà un sistema alternatiu, en funció de les seves necessitats, per tal que puguin ser avaluats i no rebiin cap mena de tracte de favo respecte als seus companys.
Article 27
Les exposicions en públic i altres proves que impliquin aptitud oral podran ser substituides per altres equivalents que respectin les capacitats dels alumnes, quan aquelles siguin difícils de realitzar per part dels estudiants amb necessitats especials.
CAPITOL V. AJUDES TECNIQUES
Article 28
1.
2.
Article 29
Les persones amb alguna necessitat especial hauran de poder accedir a les noves tecnologies de la informació mitjançant els ordinadors de les biblioteques i sales d'informàtica. Per aquesta raó,
CAPITOL VI. EXAMENS
Article 30
2. La forma o el mitjà de mostrar els coneixements de l'estudiant haurà de determinar-se en cada cas concret i podrà concretar-se en proves orals, escrites o mitjançant suport informàtic.
3. En cap cas el professor o vigilant de la prova podrà obviar aquest dret que omple de contingut el dret fonamental a l'educació.
Article 31
1. El tenps de realització de les proves podrà ampliar-se en el cas d'alumnes amb necessitats especials.
Article 32
Els òrgans competents de
CAPITOL VII. SERVEIS
Article 33
Article 34
Article 35
El Servei Assistencial de Salut haurà d'adaptar les instal.lacions i el personal per atendre les necessitats dels estudiants i personal amb necessitats especials i poder fer la revisió i atencions que precisin, gratuïtament sempre que sigui possible.
Article 36
Article 37
CAPITOL VIII. PROMOCIO DE
Article 38
Article 39
Disposició Addicional Primera
El compliment del que preveu l'article 9 d'aquest reglament haurà de quedar plenament garantit en un periode màxim de set anys.
Disposició Addicional Segona
El compliment del que preveu l'article 17 d'aquest reglament haurà de quedarplenament garantit en un periode màxim de cinc anys, tal com disposa
dimecres, 15 d’octubre del 2008
Dia Internacional del Bastó Blanc
Historia del bastón blanco
En los Estados Unidos, la introducción del Bastón blanco se atribuye al León George A. Bonham (Club de Leones de Peoria). En 1930, observó que un hombre ciego que trataba de cruzar la calle con un bastón negro pasaba casi inadvertido para los conductores sobre el pavimento oscuro. Los Leones se ofrecieron a pintar el bastón de color blanco para que se pudiera ver mejor. Para el año 1931, el Club de Leones de Peoria aprobó el proyecto y así se fabricaron y distribuyeron los bastones blancos. El Consejo Municipal de Peoria adoptó una ordenanza mediante la cual se les da preferencia de paso a los usuarios de bastones blancos. Las noticias sobre la actividad del club se transmitieron a otros clubes y el bastón blanco cobró notoriedad entre videntes y no videntes como medio de identificación de las necesidades de movilidad en condiciones de seguridad para las personas con problemas de la vista. En 1931, Lions Clubs International comenzó a fomentar el uso de bastones blancos entre los ciegos.
También en 1931, en Francia, Guilly d'Herbemont reconoció el peligro de los ciegos en relación con el tránsito y lanzó un "movimiento nacional del bastón blanco" para ciegos. Ella donó 5.000 bastones blancos a personas de París.
Si bien el bastón blanco está comúnmente aceptado como un "símbolo de la ceguera", varios países poseen diferentes reglamentaciones sobre lo que constituye un "bastón para ciegos". En el Reino Unido, por ejemplo, el bastón blanco indica que la persona que lo usa tiene problemas visuales. Si el bastón tiene dos bandas rojas, señala que el usuario es sordo-ciego. En algunas regiones, el bastón es amarillo.
En los Estados Unidos, las leyes varían de un estado a otro pero en todos los casos, quienes portan un bastón blanco tienen preferencia de paso al cruzar una calle y en un espacio público.
Extret de: http://www.lionsclubs.org/SP/content/vision_services_whitecane.shtml
divendres, 10 d’octubre del 2008
Dia de la salut mental
El Dia Mundial de la Salut Mental se celebra el 10 d'octubre de cada any amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre diversos aspectes relatius a la salut mental.
La primera commemoració va tenir lloc l'any 1992 com una iniciativa de la Federació Mundial de Salut Mental. En principi, el Dia no tenia cap tema específic i s'hi abordaven temes relacionats amb l'exercici dels drets de les persones afectades per malalties mentals i l'educació de la ciutadania sobre la salut mental.
Temes
Per primer cop, l'any 1994 hi va haver una proposta temàtica per centrar la celebració: "La millora de la qualitat dels serveis de salut mental arreu del món". L'any 1995 va finalitzar amb l'acord d'institucionalitzar la discussió d'un tema en aquesta jornada. D'aleshores ençà, els temes tractats han estat els següents:
- 1996 Dones i salut mental
- 1997 Infància i salut mental
- 1998 Salut mental i drets humans
- 1999 Salut mental i envelliment
- 2000-2001 Salut mental i feina
- 2002 Els efectes del trauma i la violència en infants i adolescents
- 2003 Desordres emocionals i de conducta en infants i adolescents
- 2004 La relació entre salut física i salut mental: desordres concurrents
- 2005 Salut mental i física al llarg de la vida
- 2006 Sensibilitzar i reduir els riscos: la salut mental i el suïcidi
- 2007 La salut mental en un món en transformació: efectes de la cultura i la diversitat.
(de la viquipèdia)
divendres, 3 d’octubre del 2008
Presentació
La iniciativa va sorgir d´un petit grup d´estudiants de la UAB amb necessitats especials, fruit de les seves inquietuds per millorar les condicions que oferia la Universitat a aquest col.lectiu.
L´ADUAB és una associació sense ànim de lucre que centra les seves actuacions principalment al campus de Bellaterra.
La major part dels seus integrants són estudiants de la UAB amb algun tipus de disminució, encara que, com associació que som, estem oberts a la col.laboració de qualsevol persona ja siguin estudiants, personal docent o personal gestor.