Per això, ell i l'ADUAB:
dimecres, 23 de desembre del 2009
Bones festes!
Per això, ell i l'ADUAB:
dijous, 17 de desembre del 2009
Contents amb la Xerrada per la Igualtat
Dones, "anormals", homosexuals, discapacitats…
Ahir, 16 de desembre, a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, els col•lectius ADUAB (Associació de persones amb necessitats especials de la UAB) i EPA (Estudiants per una Política Activa), van oferir una xerrada sobre la igualtat. A l´acte hi van participar Carme Riu, presidenta de l’associació ‘Dones No Estàndards’, Francesc Serra, coordinador de la nova ‘Comissió d´Igualtat’ i Laura Duarte, representant de ‘l´Observatori per la Igualtat’.
La nostra societat i el concepte de normalitat
Carme Riu presideix una organització amb veu a les NNUU, Dones No Estàndards. Aquesta denominació els hi permet posicionar-se en un nivell necessari per tal que el seu discurs no es perdi en divagacions: allò no estàndard no conté necessàriament res pitjor, dolent o que hagi de ser canviat segons la norma establerta. Diferent seria parlar d´elles com a disminuïdes, deficients, o anormals, sense parar esment en les especificitats de cada cas, sense aclarir la seva tecno-dependència, relegant-les al calaix de sastre que tant de mal els hi fa. Simplificar només pot portar a l´abús i a la falta de respecte. La Carme ens va il·lustrar amb casos on, en nom de la ciència i de determinats ideals, es cometen veritables excessos que volen encabir-nos dins de paràmetres d´allò més estrets.
Ampliació de la Comissió per la Igualtat
Per la seva banda, Francesc Serra Massansalvador va parlar com a coordinador de la nova Comissió d’Igualtat (institució embrionària que es constituirà oficialment la setmana vinent) i a títol propi. La Comissió va néixer per protegir els principis d´equitat i igualtat de gènere i recentment ha ampliat el seu camp d´acció als col·lectius homosexuals i de persones amb necessitats especials. Francesc va exposar una sèrie de tendències que haurien d´agafar forma dins de la institució que coordinarà. Una d´elles és que a la Comissió hi hagi representants de l´equip de govern, a més del professorat, estudiants i membres del PAS que hi formen part. També va parlar de donar cabuda a estudis tant de gènere com d’homosexualitat i transsexualitat. En definitiva, la seva voluntat aniria encaminada a fer de la Comissió un àmbit de debat sobre marcs i límits entorn de la protecció de minories, així com fer-lo exercir de comité consultiu, una mena de pont entre els òrgans representatius i la societat de la Facultat de Sociologia.
Sexisme a la UAB
La sociòloga Laura Duarte, en representació de l´Observatori per la Igualtat, va dibuixar un esbós de la situació privilegiada dels homes dins de la UAB. La posició de desavantatge de les dones a les càtedres o a les instàncies de poder universitari, palesa la necessitat del pla d´acció de l´Observatori per a promoure la igualtat entre els sexes, que va ser renovat al 2008. També va parlar de les carreres més masculinitzades, com ara les enginyeries; i les més feminitzades, com educació social, magisteri infantil o pedagogia. Per altra banda, també ens va mostrar el percentatge totalment desigual entre els homes que ocupen càrrecs a l’equip de govern, que representen la majoria; i les dones, que estan al voltant d’un 23%. En canvi, en el cas del Personal d’Administració i Serveis (PAS) hi trobem un equilibri, tot i que hi abunda la figura femenina.
La xerrada va posar sobre la taula la determinació i constància de les associacions per a garantir el compliment efectiu dels drets de les persones, sigui quin sigui el seu context o essència. El que queda clar, per sobre de tot, és que resta molt per fer i que cada aportació és molt valuosa en la consecució d´uns objectius primordials per mantenir l´equilibri social.
dissabte, 12 de desembre del 2009
Xerrada per la igualtat
A més, parlarà Francesc Serra Massansalvador com a coordinador de la nova Comissió d'Igualtat de la mateixa facultat i un representant de l'Observatori per la Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Mitjançant aquest acte, pretenem tractar d'una forma transversal el tema de les discriminacions (que poden anar des de gènere o orientació sexual, passant per discapacitats, ètnia, ideologia, fins a condició econòmica o inclús edat) amb l''objectiu de conscienciar la comunitat universitària i la societat en general envers la igualtat dels individus, malgrat les característiques pròpies de cadascú.
A més, amb aquests tres ponents pretenem captar la visió de la desigualtat a les facultats, a la UAB en el seu conjunt i al món en general.
Per altra banda, també s'aprofitarà l'ocasió per signar un conveni de col·laboració entre l'ADUAB i l'EPA, posant de manifest el nostre objectiu compartit d'assolir una universitat més justa i igualitària.
La primera d'aquestes te com a àmbit d'actuació principal aquest campus i preten per una banda visibilitzar els col·lectius d'estudiants amb discapacitat així com també, per altra banda, vol conscienciar als estudiants i a la societat en general de les nostres necessitats.
És una associació oberta a la participació de tothom, estudiants o no amb discapacitat o no. Per qualsevol cosa ens podeu trobar al despatx 123 de l'Edifici d'Estudiants.
EPA, al seu torn, és una organització política progressista que té el seu àmbit d'actuació a la Facultat de CCPP i Sociologia. Es reuneix en assemblea oberta cada dimecres a les 12 hores.
Esperem que la xerrada sigui del vostre interès i us convidem a tots i totes a assistir-hi, aquest dimecres a les 12 a l'aula 2 de CCPP i Sociologia.
divendres, 4 de desembre del 2009
Satisfets amb la jornada del 3 de desembre
Desprès d'haver analitzat el transcurs de les activitats realitzades en motiu del dia 3 de desembre a
Tal vegada podríem dir que el nombre de participants en les activitats ha estat inferior al que s’esperava però, tenint en compte que s'havia convocat una vaga, entenem que l'afluència d'estudiants al Campus de Bellaterra ha estat inferior a la d'un dia lectiu normal. A més, l'amenaça meteorològica de pluja no era tampoc un factor que anés a favor nostre.
Cal dir també que certs problemes logístics que hem tingut amb la xocolatada han retardat tota la organització i el muntatge de l'stand.
Per altra banda, hauríem de fer autocrítica i plantejar-nos fórmules per que s'hagués apropat més gent a la paradeta. En aquest sentit, una pancarta informativa no hagués estat malament. Al mateix temps, tal vegada s'hauria d'haver emfatitzat el caràcter gratuït de la xocolatada així com de l'aperitiu.
Amb tot això, i tot i no donar-se grans aglomeracions, no s'ha de menysprear el nombre total de persones que s'han apropat al llarg de tota la jornada.
Sigui com sigui, des de l'associació considerem que l'important, més que les dades quantitatives, son les dades qualitatives. Així, ens mostrem satisfets en línies generals amb l'activitat d'avui ja que les persones que s'han apropat a la paradeta han participat activament en les diverses activitats (tant en el circuit de bastó com el de cadira de rodes, així com també en l'escriptura en Braille i altres materials de que disposàvem). Dit d'una altra manera, creiem que l'activitat realitzada ha estat útil per visibilitzar-nos com a col·lectiu així com també per mostrar, a la gent que s'ha interessat, diverses eines de les persones amb necessitats especials.
ADUAB
Campus de Bellaterra, 4 de desembre del 2009
dimarts, 1 de desembre del 2009
Comunicat de l'ADUAB davant el 3 de desembre
Comunicat de l'ADUAB davant el 3 de desembre, Dia Internacional de les persones amb discapacitat
L'ADUAB és una associació de persones amb necessitats especials que té com a àmbit d'acció el campus de Bellaterra de la UAB. Si bé és cert que la majoria dels nostres membres som estudiants amb algun tipus de necessitat especial, els estatuts de l'associació aposten per la participació activa d'estudiants sense cap mena de discapacitat com així també per qualsevol altre membre de la comunitat universitària o qualsevol individu en general en igualtat de condicions. És per això que us convidam a tots a venir a conèixer-nos i a participar de les nostres trobades i activitats.
La nostra associació, en relació al dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, fa les següents consideracions:
- Cada dia son més les persones amb necessitats especials que entren a formar part de la comunitat universitària, essent això un gran assoliment en matèria d'igualtat d'oportunitats. Però, aquest augment de la formació no es tradueix freqüentment en un lloc de treball de qualitat, en coherència amb el nivell de coneixements assolits.
- Reconeixem que la Universitat Autònoma de Barcelona treballa des de fa temps, principalment a través del PIUNE, en l'adaptació de la nostra universitat als requeriments dels estudiants amb discapacitat en distints aspectes de la vida universitària per possibilitar la igualtat de facte entre tots i totes les estudiants. Així, podem dir que la majoria dels membres amb requeriments especials de l'associació som usuàris del servei abans citat
- D'aquesta manera, creient que és un fet objectiu, reconeixem satisfets que la nostra universitat es troba entre les més accesibles del nostre entorn. Al mateix temps, rebem amb satisfacció altres iniciatives que s'estan duent a terme en l'àmbit de la igualtat a la nostra universitat com la Comissió impulsada pel deganat de la Facultat de CCPP i Sociologia.
- Malgrat tot, des de l'ADUAB pensem que encara son molts els obstacles que els distints estudiants ens trobem dia rere dia al nostre campus o en l'accès a aquest. Per aquest motiu, des de la nostra associació seguim treballant per reivindicar les necessitats dels nostres col·lectius i miram de lluitar per aconseguir, entre tots i totes, una universitat per a tothom. En aquesta línia, des de l'ADUAB treballem conjuntament amb altres col·lectius del campus (com l'EPA) per tal, des de la transversalitat, d'aconseguir el nostre objetiu d'universitat per a tothom.
- Amb tot, el nostre principal objectiu és, per una banda, donar visibilitat als nostres col·lectius i, al mateix temps, contribuir a sensibilitzar a la comunitat universitària i a la societat en el seu conjunt de les nostres necessitats i també de les nostres capacitats.
Potser podriem concloure dient que la nostra associació seguirà treballant, humilment, per aconseguir una universitat més sensibilitzada i accesible. Per això, l'ADUAB, aprofitant el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, organitza diversos actes a la Plaça Cívica, esperant la vostra activa participació.
ADUAB
Campus de Bellaterra, 1 de desembre del 2009
3 de desembre: Dia Internacional de la Discapacitat a la UAB
Amb motiu del dia internacional de la discapacitat, l'ADUAB organitza una sèrie d'activitats lúdiques de sensibilització i conscienciació envers les persones amb necessitats especials. La idea és que, a través del joc i el canvi de rols, totohom qui participi es posi en la pell d'una persona amb discapacitat durant una estona. El programa d'activitats és el següent:
11:00: Xocolatada popular
12:00: Inici del circuit amb bastó i el circuit amb cadira de rodes, amb un aperitiu per tot aquell que participi.
Durant tota l'estona hi haurà música i diversos materials informatius i d'interès a la paradeta que muntarem a la Plaça Cívica. A més, tot aquell qui vulgui podrà tenir el seu nom escrit en Braille.
Us hi esperem a totes i tots!
dimecres, 18 de novembre del 2009
Article: Som com som
L'escriu una noia discapacitada que fa una descripció de com son les persones amb necessitats especials d'una manera col·loquial i planera. Penso que en la senzillesa de l'explicació sorgeix una gran càrrega de veritat, fins el punt que et fa plantejar-te que cal deixar-se de pors i prejudicis, i ser més natural en la nostra actitud envers els discapacitats.
Aquí el teniu:
SOM COM SOM
Els discapacitats (no pas els disminuïts, que és una paraula que sembla pejorativa) som persones com totes, tot i que tenim més necessitats. És veritat que hi ha diferències, diferències que pertanyen al nostre col·lectiu, que són exclusives nostres. Diferències que adquirim amb la discapacitat. Vegem-ne algunes:
a) Tenim trets egoistes; és clar que normalment hi estem gairebé obligats: pensem primer en nosaltres, i això és totalment comprensible, o no?
b) No sé per què, però fem por (i que consti que no té res a veure amb la bellesa: n’hi ha de nosaltres que som maques/macos), no sé si per la sensació de debilitat que de vegades dóna la discapacitat, per por que ens trenquem, o vés a saber per què, però ens tenen més por que a una pedregada.
c) Normalment no tenim facetes grises: som o molt reivindicatius o molt apoltronats, molt actius o molt apoltronats, molt apassionats o molt apoltronats. Total: que anem de l’activitat
extrema a l’apoltronament.
d) Som uns "perepunyetes" (sóc realista i ho reconec): ens queixem molt (els que no estem apoltronats), i molt sovint tenim raó, però de vegades no (poquetes). Per tal que ho pugueu veure, us en posaré alguns exemples :
Tenim raó quan ens molestem perquè no podem entrar com tothom a una botiga, un edifici públic, un bar o qualsevol lloc. Sobretot quan l’obra és nova.
Quan no podem anar per la vorera perquè no està adaptada, o quan hi està però ens barra el pas un cotxe estacionat al mig.
Quan volem aparcar i la plaça reservada està ocupada per un cotxe sense targeta.
Quan ens tracten com si fóssim nens, o bebès, o directament com si no estiguéssim presents.
Quan necessitem anar al lavabo i hem de fer una mena de cerca com si fóssim Indiana Jones per trobar-ne un en condicions.
Quan ens prenen el pèl amb suposades millores que ens beneficiaran (???)...
Quan anem a cobrar la pensió i ens adonem que continuem sense fer-ne prou per a res, amb ella.
Quan ens jutgen per les nostres mancances, i no pas per les nostres habilitats.
Quan sabem que hi ha ajudes tècniques que millorarien la nostra vida en coses molt bàsiques, però que no ens les podem pagar.
I podria continuar ad infinitum, però tot es redueix a una manca de respecte cap a nosaltres, que encara som considerats persones de tercera, no persones amb necessitats especials.
I no tenim raó:
Quan fem pagar el nostre mal humor (per no dir mala llet) als altres, senzillament perquè ells estan bé i nosaltres no (ho han de pagar d’alguna forma). No se m’acudeix res més, la qual cosa no vol dir que sempre tinguem raó; però, evidentment, pel que fa a tot allò que afecta la nostra discapacitat i per tant la nostra vida, gairebé som infal·libles.
Evidentment, no tots som (i m’hi incloc) iguals, ni tenim els mateixos trets, però tot això dóna una idea de les petites coses que ens identifiquen.
Només una cosa, per acabar: ¿quina és la millor forma d’ajudar un discapacitat? (Ara que me n’adono, sembla un acudit): Preguntar-li què necessita.
Anna Guillén
PDF de la revista (l'article és a la pàgina 33)
dijous, 22 d’octubre del 2009
Estat dels cursos
Pel que fa als dos grups de llengua de signes, es realitzaran generalment a la Sala d'Actes de l'ETC. La trobareu sortint de l'ETC, (o de l'abacus, per aquells que no coneguéu l'edifici d'estudiants), a mà esquerra. Hi ha una excepció, el dimarts dia 15 de desembre (últim dia del curs) la classe serà a la sala polivalent.
Les calsses de Braille es faran de la següent manera: dimarts a l'aula R/119 de l'ETC, i dijous a l'aula R/120 de l'ETC.
Si hi ha algun canvi ja us en informarem.
Per últim, us penjem els formularis actualitzats (està canviada la data d'inici de les classes):
Full d'inscripció pel curs de Braille
Full d'inscripció pel grup 2 de llengua de signes (tarda)
Full d'inscripció pel grup 3 de llengua de signes (matí)
divendres, 16 d’octubre del 2009
Cursos ajornats
Us comuniquem que l'estat dels cursos de l'ADUAB és una mica precari. No hem pogut omplir cap dels grups i avui divendres s'acaben les inscripcions. Per això hem decidit ajornar una setmana l'inici dels cursos i, tanmateix, el plaç per inscriure's. Els cursos, doncs, començaran la setmana del 26 d'octubre, i l'últim dia d'inscripció serà el 23. Us preguem que disculpeu les molèsties als que esteu inscrits, i aprofitem per demanar-vos que animeu a companys i coneguts a apuntar-se. L'estat dels grups és el següent:
Grup 1 de Braille: 7 persones
Grup 1 de signes (dilluns i dimecres per la tarda): 0 persones (s'eliminarà el grup)
Grup 2 de signes (dimarts i dijous de per la tarda): 10 persones
Grup 3 de signes (dimarts i dijous pel matí): 3 persones
divendres, 9 d’octubre del 2009
divendres, 2 d’octubre del 2009
Formularis d'inscripció pels 3 grups del curs de llenguatje de signes
Les inscripcions funcionen de la mateixa manera que les del curs de Braille, les matrícules es faran efectives un cop s'hagin tancat els grups amb tots aquells que porteu el formulari. Aquí estan els links per descarregar-los:
- Grup 1 de llenguatje de signes (dilluns i dimecres de 18:00 a 20:30)
- Grup 2 de llenguatje de signes (dimarts i dijous de 18:00 a 20:30)
- Grup 3 de llenguatje de signes (dimarts i dijous de 12:00 a 14:30)
Editat a 3/10/09 a les 14:27: Els formularis penjats en aquesta entrada des del 2 d'Octubre a les 17:46 fins el 3 d'octubre a les 14:27 no eren vàlids, ja que deien que l'import dels cursos era de 45 €. A partir d'aquesta edició els formularis són correctes, assegureu-vos que els que feu servir són els que indiquen que l'import és de 75€ (en el cas del curs de Braille sí que són 45 €, però no en els de signes). Disculpeu les molèsties.
dijous, 1 d’octubre del 2009
Full d'inscripció pel grup 1 del curs de lecto-escriptura Braille
Podeu entregar-lo al despatx de l'ADUAB a l'edifici d'estudiants (R/123), de 15:00 a 18:00 cada dia de dilluns a divendres, o bé a una altra hora que podeu concertar a través del mail info.aduab@gmail.com.
Com s'indica al full, un cop els grups estiguin tancats caldrà que porteu el resguard del pagament del curs per fer efectiva la matrícula.
Properament penjarem els fulls d'inscripció pels diversos grups del curs de llenguatje de signes.
dimecres, 30 de setembre del 2009
Inici de l'any 2009/10, horari públic i cursos de llengua de signes i Braille
El curs d’Introducció a la llengua de Signes Catalana té el reconeixement de 2 crèdits de lliure elecció, i es durà a terme des de la setmana del 19 d’octubre a l’1 de desembre. L’import del curs és de 75 euros. El curs està organitzat en 3 grups distribuïts de la següent manera:
1r grup: dilluns i dimecres de 18:00 a 20:30h.
2n grup: dimarts i dijous de 18:00 a 20:30h.
3r grup: dimarts i dijous de 12:00 a 14:30h.
Pel que fa al curs d’Iniciació al Sistema de Lecto-escriptura Braille, és reconegut amb 1,5 crèdits de lliure elecció, i comencen la setmana del 19 d’octubre i finalitzen la setmana del l’1 de desembre. El seu cost és de 45 euros. Hi haurà dos grups, un d’ells encara per determinar en funció del nombre de sol·licitants (el màxim d’alumnes per grup és de 15). L’horari del primer grup serà el següent:
Dimarts i dijous de 15:30 17:30
Les aules on es faran els cursos estan per determinar, us comunicarem quines són tan aviat com ho sapiguem.
Finalment, informar-vos que el període d’inscripcions serà a partir del 5 d’octubre, via internet o bé al despatx de l’Associació (EDIFICI D’ESTUDIANTS, R/123) en el següent horari:
- Dilluns a divendres de 15:00h a 18:00h.
Aviat posarem a la vostra disposició els formularis d'inscripció. Us recomanem que us inscriviu el més aviat possible, ja que els grups estan formats per un màxim de 15 alumnes.
De moment res més, desitjem un bon inici de curs a tothom!
dimarts, 26 de maig del 2009
El Cupón de la ONCE cumple 70 años
Anteriormente a este “Cupón Pro-Ciegos” existieron rifas en distintas ciudades de España en las que algunas personas ciegas habían creado sociedades como La Caridad (Alicante, 1903), en la que los vendedores solían realizar la venta de estos boletos acompañados por sus lazarillos -por lo que el sorteo se denominó “La Rifa de las Parejas”-, mientras que en Murcia y Almería vendían unos boletos denominados “Los Iguales”.
Su aceptación por el público las llevó a ser imitadas en otras localidades y nacen asociaciones como “La Esperanza”, también llamada “El Porvenir del Ciego”, en Alcoy; “La Lira”, compuesta por músicos ciegos de Almería; “El Porvenir”, en Valencia; “El Porvenir de los ciegos” nacida en 1933 en Madrid para vender “El Cupón Socorro de los Ciegos”; o la “Unión de Trabajadores Ciegos”, que pone a la venta “El Chiquilín”, así conocido por el uso de cupones muy pequeños.
Una de las iniciativas más robustas se produjo en Sevilla con la creación de “La Hispalense”, que contribuyó al nacimiento de la ONCE, después de convencer al entonces presidente Lerroux de la necesidad de legalizar la venta del cupón como fórmula para integrar a los ciegos en la sociedad, logrando una legalización provisional en mayo de 1935. Al mismo tiempo, en Cataluña, el “Sindicat de Cecs” pone en marcha el primer Cupón Pro-Ciegos en esta comunidad autónoma y crea una red asistencial con un taller donde trabajaban 15 ciegos, una escuela y una biblioteca.
La irrupción de la Guerra Civil, lejos de paralizar la evolución, impulsó la necesidad de unificar los esfuerzos por integrar a las personas ciegas en la sociedad –muchos de ellos heridos de guerra-, lo que llevó a que el 13 de diciembre de 1938, festividad de Santa Lucía, patrona de los ciegos, el Gobierno publicara el decreto que formaliza el nacimiento de la ONCE y la concesión para explotar una lotería, abandonando así otra opción barajada, que era la de abonar un subsidio diario a cada ciego.
Triunfó así la iniciativa de los ciegos españoles de valerse por sí mismos y aprovechar sus capacidades para poder generar riqueza al país y no ser una carga para sus conciudadanos, que se hubieran visto obligados a pagar subsidios y pensiones.
Varios sorteos locales
A partir de ese primer sorteo del 8 de mayo de 1939, la ONCE fue sumando hasta una treintena de centros y otras tantas rifas de las múltiples asociaciones de ciegos que entonces convivían y que se iban asociando bajo la nueva marca. Estos sorteos de carácter provincial, regional e incluso local se continuaron celebrando hasta el 2 de enero de 1984, cuando la ONCE reforma su cupón y apuesta por un sorteo único para toda España, con un premio mayor que ascendía a 100.000 pesetas diarias bajo el lema de “La ilusión de todos los días”.
Un poco más tarde, en 1985 nace el Super-Sorteo Fin de Semana, con un premio de dos millones de pesetas y en octubre de 1987 se reforma el cupón de los viernes y surge “El Cuponazo”, que introduce un premio especial a la serie de 100 millones de pesetas y se presenta acompañado por una rompedora campaña publicitaria basada en una larga cola de personas esperando frente a un quiosco de la ONCE.
Desde entonces, los cupones han ido evolucionando y mejorando sus premios para responder a las demandas, anhelos e ilusiones de los clientes y a la dura competencia de un mercado del juego cada vez más complejo. El sorteo de domingo pasó a denominarse Supercupón Fin de Semana, con un premio consistente en un sueldo de 6.000 euros al mes durante 25 años y otra cantidad variable en efectivo; y el “Cuponazo” aumentó su premio hasta los actuales 9 millones de euros, más 5 premios de 150.000 euros al cupón y 129 premios de 35.000 euros.
Además, la ONCE ha puesto en marcha diversos Sorteos Extraordinarios apoyados en cupones, como el de Verano, el del Día del Padre, el de San Juan y el del Día de la Madre, con gran aceptación por parte del público, similares a los que ya hacía en los años 80, entonces coincidiendo con la Navidad.
En todo caso, la filosofía de aquellos primeros ciegos que vendían cupones sigue presente en la actualidad: sobre el esfuerzo cotidiano de 21.000 vendedores de cupón, todos con discapacidad, afianzar un modelo capaz de impulsar el acceso a la educación, el empleo, el ocio o la cultura de las personas con discapacidad y, en definitiva, normalizar su integración como unos ciudadanos más.
dimecres, 20 de maig del 2009
D'observadors al referèndum
Avui dimecres 20 de maig i ahir dimarts 19 s'ha celebrat a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia un referèndum per demanar l’opinió respecte una moratòria per l’any que ve sobre els nous plans d’estudi (graus) a tota la comunitat universitària de la facultat. Aquest procès ha estat organitzat per l'Assemblea de la citada facultat, la EPA (Estudiants per una Política Activa) i un membre independent de la Junta de Facultat i com a mostra de transparència els organitzadors varen convidar diverses entitats de la UAB a participar-hi com a observadors externs. L'ADUAB va acceptar l'invitació i aquesta tarda hem estat particips d'aquest esdeveniment democràtic.
Us adjuntem el comunicat dels organitzadors:
Comunicat de l’Assemblea (i) EPA
L’Assemblea, EPA i l’independent membre de la Junta de facultat hem acordat organitzar un referèndum per demanar l’opinió respecte una moratòria per l’any que ve sobre els nous plans d’estudi (graus) a tota la comunitat universitària de la facultat.
Vam anar al Deganat per tal que aquest referèndum es fes de forma legal però no ho va acceptar. També vam demanar a la PEF que s’hi afegís però s’han posicionat en contra.
La moratòria és una reclamació de mínims que ja s’ha dut a terme a diverses facultats d’Osca, a la facultat de Polítiques de la UPF, a al facultat de Filosofia de la UB o a les universitats catalanes amb el màster del professorat.
Les raons que trobem més importants per votar Sí a la moratòria són:
Davant un canvi transcendental d’aquesta mena, la facultat hauria de debatre-ho de forma àmplia i profunda. La pressa doncs, no és una bona manera de fer les coses. Un debat entorn la funció de la universitat pública és cabdal i necessari.
Demanem només un any; per analitzar àmpliament els pressupostos de la facultat i per demanar una memòria econòmica exhaustiva pels graus. Cal doncs per exemple, complir amb una raonable ràtio de professors i alumnes per dur a terme les pràctiques.
Aquest pròxim curs no és el millor context per aplicar els graus tenint en compte la crisi econòmica, la contractació zero de professorat, el nul increment pressupostari universitari davant la reforma i sense tenir una anàlisi i unes solucions als problemes derivats dels plans pilot.
Davant també dels problemes tècnics com assignatures que encara no tenen professor assignat, la falta d’informació al professorat, la falta de garanties (beques, etc.) creiem vital aquesta moratòria d’un any.
El referèndum complirà amb tots els requisits democràtics: observadors d’altres facultats, espai pel vot secret, campanya pel sí i pel no, passa classes informatius, etc.
Només per un any de moratòria no hauria de ser un problema;
Assemblea, independent i EPA et demanem un Sí. Un Sí a una moratòria necessària.
Assemblea (i) EPA
El refèrendum se celebrarà dimarts 19 i dimecres 20 de maig. L’horari de votació serà de 10 a 14 i de 16 a 19. L’urna se situarà al vestíbul de la facultat.
dilluns, 18 de maig del 2009
Els horts urbans reserven parcel·les per a persones amb trastorns mentals i discapacitats
Segons ha destacat, el conreu d'aquestes parcel·les suposarà "per a les persones beneficiàries un salt endavant en inclusió social i relacional, i tindrà alhora una important funció terapèutica i de capacitació". La tinent d'alcalde de Medi Ambient ha remarcat que la iniciativa parteix d'un compromís compartit per totes les àrees de l'Ajuntament per tal que "l'espai públic sigui accessible per a totes les persones".
En aquest sentit, Mayol ha detallat diverses actuacions previstes per a millorar l'accessibilitat de les platges i dels carrers, 226 dels quals seran reformats en aquest mandat per fer-los accessibles mitjançant l'eixamplament de voreres o la plataforma única. També ha explicat que s'incrementarà fins a 35 el nombre d'escales mecàniques i fins a 31 el nombre d'ascensors repartits per aquells punts de la ciutat que presenten dificultats de mobilitat pel seu fort pendent.
divendres, 24 d’abril del 2009
Concurs de microrrelats
Per altra banda, tots cinc han guanyat una motxilla, una calculadora, un crema bronzejadora (això també per a tots els participants, que ho poden venir a buscar!).
dijous, 16 d’abril del 2009
dimecres, 1 d’abril del 2009
Demà, dia internacional de l'autisme
Amb motiu d'aquesta cel·lebració des de la FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS DE PARES DE PERSONES AMB AUTISME DE CATALUNYA, realitzaran durant tot el dia de demà una jornada de portes obertes. També a les 12 hores del migdia totes les Associacions i Entitats de l'àmbit es reuniran per fer una enlairada de globus conjuntament amb totes les Associacions de la resta d'Espanya.
L'adreça per qui vulgui participar-hi és, Ronda del Carril, 75 de La Garriga (al costat de Granollers). Per més informació eltelèfon és 938714757.
Sistema braille, la clau del coneixement
Durant aquest any 2009, es celebra el Bicentenari del naixement de Louis Braille. Amb motiu d’aquesta commemoració, dins el marc d’activitats programades des de la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya, et convidem a visitar l’exposició Sistema Braille, la clau del coneixement, que vol difondre la importància que té el braille per a les persones cegues.
L’esmentada exposició es durà a terme a l’Edifici ONCE, al hall de l’Auditori ONCE (entrada per Gran Via 400) del 14 al 18 d’abril de 2009 i serà oberta de 9 del matí a 8 del vespre (dissabte només pel matí). Atès el seu especial interès, també romandrà oberta al públic en general.
En aquesta interessant exposició, podrem introduir-nos en la vida i l’obra d’aquest il·lustre personatge cec, començant amb una breu història del sistema de lectoescriptura braille, fins a descobrir les noves tecnologies del segle XXI que permeten que les persones cegues puguin ésser usuàries dels més avançats sistemes de comunicació digital com la resta de la societat.
En un espai de més de 120 m², podran visitar-se tres mòduls ben diferenciats: Breu història del sistema braille, la Clau del coneixement i la Vida diària de les persones cegues.
És per aquest motiu que t’animem a visitar, viure i gaudir, juntament amb els teus familiars i/o amics, l’exposició Sistema Braille, la clau del coneixement, els dies i horaris abans indicats.
Barcelona, 25 de març de 2009
LA DELEGADA TERRITORIAL
Signat: Teresa Palahí i Juan.
diumenge, 29 de març del 2009
Hi pot participar tothom que ho desitgi exceptuant-hi membres de la Associació.
Cada autor o autora pot presentar fins a tres naraccions els temes de les quals hauran d’estar relacionats amb l’àmbit de la discapacitat i les seves repercussions socials. Els textos hauran de ser microrrelats.
Les narracions podran ser tant en català, com en castellà com en anglès.
Les obres tindran una extensió aproximada de 250 paraules.
Les obres es lliuraran al correu electrònic de l’associació en un arxiu adjunt de document PDF. El correu electrònic portarà com a títol “concurs de St. Jordi”. Al document PDF només hi figurarà el pseudònim o lema de l’autor o autora mentre que al correu hi haurà d’inserir el nom complet, el DNI o altre document d'identificació i el pseudònim escollit.
La data límit pel lliurement és el 20 d’abril a les 18:00 h
Es lliuraran diversos premis pels millors treballs, escollint el millor microrrelat en cada llengua. El premi serà gentilesa d'alguns comerços de la Plaça Cívica entre els quals hi ha:
- 1 viatge per a 4 persones a les Illes (Viatges Tagus - Acciona)
- 1 xec regal en objectes de pell (Orlimarc)
- 2 ulleres de sol (Òptica Universitària)
- 1 kit de walkie talkies (RACC)
- A més de traductores, samarretes, motxilles, cremes solars... per als participants
(LA DISTRIBUCIÓ D'AQUESTS ENCARA ESTÀ PER DETERMINAR
El jurat estarà format per membres de l'ETC.
El jurat es reserva el dret a declarar desert aquest concurs.
El veredicte final del jurat se donarà a conèixer ENCARA PER DETERMINAR.
Les obres guanyadores podran ser copiades i repartides gratuïtament o difoses al blog de l'associació. Els concursants hauran de manifestar, expressament, si no desitgen que això passi amb una nota que acompanyarà les obres.
Les obres guanyadores es publicaran, si escau, a les memòries de l’Associació.
Tant les obres guanyadores com les no guanyadores es guardaran a l’Associació i es farà un petit dossier amb elles per a qui les vulgui consultar.
14. La participació a aquest concurs comporta la total acceptació de les seves normes.